Bihar school of Yoga

Gepubliceerd op 8 oktober 2020 om 19:46

Vorig jaar was ik in India voor een yogastudiereis. In 10 weken tijd bezocht ik drie ashrams met een hele eigen identiteit. Alledrie hadden ze een connectie met de Bihar school of Yoga. Deze school werd op gericht door Swami Satyananda Saraswati, hij had onder meer als doel yoga zo wijd mogelijk over de wereld te verspreiden. Natuurlijk zijn meer guru's daarmee met succes bezig geweest, maar hij was de eerste die het planmatig aanpakte. Zijn leerlingen -waaronder Sivananda- zetten zijn werk voort.

Bihar/Satyananda yoga is  gebasseerd op 34 Hatha asana's en verwerkt in 3 series: De eerste serie bestaat uit anti-reumatische oefeningen om de gewrichten los te maken. De tweede groep richt zich op het spijsverteringsstelsel en de derde serie oefeningen wil de energiestroom in het lichaam verbeteren en ‘knopen’ doorbreken in het bekkengebied. Deze series zijn heel geschikt voor de oudere beginners en senioren en gebruik ik vaak bij 55plussers.

Sivananda ontwikkelde een serie gebaseerd op 12 asana's die per les aan bod komenen bekend is als Sivananda\Integrale yoga. Deze hebben als doel de vitaliteit en weerstand van het lichaam te vergroten. Het is een integrale vorm van yoga waarbij in iedere les meditatie, pranayama (ademhalingsoefeningen) en asana's (houdingen) aan bod komen. Kracht en uithoudingsvermogen worden hierbij op de proef gesteld en daarom een grotere uitdaging. Deze serie gebruik ik voor yoga beoefenaars met ervaring.

Yoga Nidra, ook wel yoga slaap genoemd, speelt in beide yogavormen een belangrijke rol. De methode is ontwikkelt door Satyananda. Hij gaat ervan uit dat ontspanning geen slaap is, maar een diep en gelukkig welbevinden. De techniek heeft als ultiem doel een groter zelfbewustzijn te ervaren door body en mind te harmoniseren. 

Alledrie de yogavormen heb ik eigen gemaakt in India -immers bakermat van de yoga!- tijdens docentenopleidingen in de ashrams. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.